Ja, het is waar, koude koffie neemt de wereld over, nou misschien niet, maar zoals Starbucks en andere bekende koffieketens hebben een heel menu gewijd aan alleen ijskoffie!

Met de toegenomen populariteit van deze koude koffiedrank komt echter een hogere prijs voor de consument, wat waarschijnlijk gerechtvaardigd is met alle gekke hoeveelheden slagroom, siropen en andere toppings die barista’s bovenop uw koffie proberen te persen; handenvol suiker bovenop suiker met extra suiker is niet goedkoop!

Nee, dat is niets voor ons, wij genieten van niets meer dan een pure zwarte, bitter smakende “Cold Brew Coffee” met een handvol ijsblokjes als het enige aanvullende ingrediënt. Om eerlijk te zijn, er is geen reden waarom je thuis geen geweldig koud brouwsel kunt maken, er is geen verborgen geheim, noch vereist het de vaardigheid van een ervaren getrainde barista om te beheersen. Je hoeft zelfs niet diep in je zakken te graven om speciale apparatuur te kopen.

Wat is Cold Brew Coffee?

Er zijn verschillende manieren om een goed smakende koudgezette koffie te verkrijgen. De onderdompelingsmethode is een van de meest populaire manieren, op de voet gevolgd door langzaam koud druppelen (ook bekend als Nederlandse koffie (Dutch Coffee) of de Kyoto-stijl).

De methode voor het onderdompelen van koud gezette koffie is gewoon het proces waarbij gemalen koffie lang in koud water of soms water op kamertemperatuur wordt ondergedompeld, vaak 12 of zelfs 24 uur of meer.

Met de langzame druppelmethode wordt water op kamertemperatuur langzaam; uren of zelfs dagen door gemalen koffie gedruppeld, het eindresultaat is een sterke siroop koffie die naar smaak kan worden verdund met water en ijs.

In tegenstelling tot het normale koffiezetten dat warmte vereist via heet water om de smaken en oliën uit de koffie te halen. Gebruikt koud gezette koffie tijd om de smaak te halen uit de gemalen koffie, wat een smaakprofiel geeft dat heel anders is dan de reguliere “warme” bereidingsmethoden.

Koud gezette koffie staat bekend om zijn lagere zuurgraad en bevat minder hoeveelheden cafeïne in vergelijking met warm gezette koffie. Cafeïne, zuren en andere oliën zijn veel beter oplosbaar wanneer ze bij hoge temperaturen worden gebrouwen.

Dat gezegd hebbende, hoewel minder cafeïne wordt geëxtraheerd uit het koffiedik met behulp van de koude zet methode, waarbij meestal een hogere koffie-waterverhouding (meer dan 2 x meer) wordt gebruikt, wat resulteert in een uiteindelijk koud brouwsel dat gelijke hoeveelheden cafeïne heeft in vergelijking met de warme zet methodieken.

Cold Brew Coffee History

Tattooed baristas around the globe

Hoewel “Cold Brew Coffee” het nieuwste en populairste (ehm, koude) woord lijkt te zijn dat van de tongen van getatoeëerde barista’s over de hele wereld glijdt, is het niet zo nieuw als je zou denken, in feite is koud gezette koffie van eeuwen geleden (VOC tijdperk). Heb ik je interesse gewekt? Tijd voor een korte geschiedenisles.

Als je de vraag stelt aan de koffieliefhebbers onder ons; wie het koude brouwsel heeft uitgevonden? Dan zal het antwoord zijn, dat de Nederlanders de eersten waren die in de 17e eeuw koud gezette koffie maakten. Nederlandse zeilers gebruikten deze koffiebrouwmethode als een middel om koffieconcentraat te bewaren voor langere tijd op zee.

De koud gezette koffie nam minder opslagruimte in beslag en maakte cafeïne veel toegankelijker voor de Nederlandse zeilers. Er wordt aangenomen, en waarschijnlijker, dat de zeilers een deel van de koffie met heet water zouden mengen om een warme koffie te produceren in plaats van het koud te drinken.

De Nederlanders worden ook verondersteld degenen te zijn geweest die voor het eerst koude koffie introduceerden in Japan, die deze koude koffie met open armen omarmde en hun eigen draai hebben gegeven aan de koude drank, tegenwoordig bekend staat als de Kyoto-Drip-methode. Dat gezegd hebbende, waren de Japanners op dit moment al bezig met het zetten van koude thee. Eerlijk gezegd moeten we dus speculeren of ze al bekend waren met het zetten van koude koffie voordat de Nederlanders arriveerden.

Tegen het einde van de 19e eeuw begon koude koffie zijn weg te vinden naar andere delen van de wereld.

Het was echter in Frankrijk dat het eenvoudige koude brouwsel werd aangepast om het bekende drankje te worden dat we tegenwoordig allemaal kennen. De Franse versie van de koud gezette koffie was om gezoet koffieconcentraat met koud water toe te voegen.

Later in de jaren 1960 maakte Todd Simpson een reis naar Peru om nieuwe struiken en planten voor zijn bedrijf te vinden. Terwijl Todd daar was, ontdekte hij voor het eerst Peruaanse koude koffie.

Bij zijn terugkeer begon hij te experimenteren met koude koffie en produceerde hij later het Toddy Cold Brewing System dat we vandaag allemaal kennen en waar we van houden. Om eerlijk te zijn, het is dit zeer koude koffie zet systeem dat in veel coffeeshops wordt gebruikt en in de meeste gevallen velen van ons kennis heeft laten maken met koud gezette koffie (misschien zonder het te beseffen!).

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen koude koffie en ijskoffie?

Geloof ons, er is niets beter dan een koude koffie op een hete zomermiddag, het is verslavend verfrissend en gemakkelijk te drinken, dus het is geen verrassing dat koude ijskoffie de favoriete drank is voor veel koffieliefhebbers. Er zijn veel manieren om een gekoelde koffie te bereiden, maar een handvol ijs in je koffie gooien is echt niet genoeg, tenzij je geniet van een middelmatig afgezwakt brouwsel?

Als deze hele koude koffie-rage iets nieuws voor je is, denk je waarschijnlijk dat zowel koude koffie als ijskoffie hetzelfde zijn, toch? Maar deze twee koffiedranken zijn totaal verschillend – dus wat is het verschil? De gelijkenis komt allemaal neer op de zet methodiek.

… Okay, so what’s the difference?

De namen koude koffie en ijskoffie worden vaak door elkaar gebruikt, en in bijna alle gevallen als u een van deze drankjes in een coffeeshop bestelt, krijgt u waarschijnlijk altijd een ijskoffie in plaats van een echte koud gezette koffie. Het klinkt allemaal verwarrend, toch?

Laat ons zowel koude koffie als ijskoffie beschrijven om u een beter begrip te geven van de verschillen tussen de twee.

Cold Brew Coffee

Laten we beginnen met koude koffie. Sommige koffieliefhebbers zeggen dat koud brouwen verfrissend smaakt, en zeggen dat het ook sterker is dan gewone ijskoffie. Dit koude koffiezet proces duurt het langste van de twee, er zijn verschillende manieren om dit te doen, langzaam als in druppelvorming en onderdompeling.

Koud brouwsel maken met de onderdompelingsmethode is de meest voorkomende. Meestal grof gemalen koffie op kamertemperatuur (of soms ijs) water laten trekken (onderdompelen) van 8 tot 12 uur of langer!

Zodra de koffie is doordrenkt, filter je het koffiedik eruit, zodat je een schone, gefilterde kop koffie hebt. In tegenstelling tot andere manieren om koffie te bereiden, wordt cold brew nooit blootgesteld aan hitte en gebruikt het tijd in plaats van temperatuur om de cafeïne, suikers en oliën uit de koffie te extraheren.

Het Toddy T2N Cold Brew-systeem en het Takeya Cold Brew koffiezetapparaat zijn echter de koffiebrouwers die de voorkeur genieten voor deze brouwmethode (thuis).

Iced Coffee

IJskoffie is meestal wat wordt geserveerd als u koude ijskoffie bestelt in een koffieshop, zoals Starbucks. IJskoffie begint net als elke andere gewone koffie en wordt heet gebrouwen. De hete koffie mag dan afkoelen en wordt vervolgens over ijs gegoten, waarna het kan worden genoten met melk, suiker of iets anders dat je wilt toevoegen.

Soms zul je merken dat de koffie niet voldoende mag afkoelen en direct over ijs wordt gegoten, waardoor het ijs smelt, waarna meer ijs wordt toegevoegd (koffiehuizen/ shops welke niet met drukte om kunnen gaan doen dit vaak). De smaak? Een verdunde, bevroren, afgezwakte koffie. BAH!

De meeste koffiehuizen/ shops serveren alleen ijskoffie en hebben niet de middelen om een goede koude bereiding te maken. Om een goed koud brouwsel te krijgen, moet je waarschijnlijk een koffiehuis opzoeken dat gespecialiseerd is in dit brouwproces.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel “new-age” hipster-koffiehuizen die dat bieden en ze zouden niet moeilijk te vinden moeten zijn, omdat bijna iedereen dit als basis voor hun marketing zal gebruiken. Als de man achter de balie een baard en tatoeages heeft, is er een zeer goede kans dat ze de “juiste” koffie zullen serveren, het doet geen pijn om het te vragen, toch?

3 dingen die u waarschijnlijk nog niet wist over Cold Brew Coffee!?

1. “Cold Brew Coffee” bevat meestal meer cafeïne

Uw typische koudgezette koffie heeft meer cafeïne dan warmgezette koffie. Als je je koude brouwsel maakt met de volledige onderdompelingsmethode, is de kans groot dat je een merkbare kick van cafeïne krijgt. Daarom wordt aanbevolen om te verdunnen met water of melk.

2. Het kost meer tijd om koude koffie te zetten dan warme koffie

ik weet zeker dat je al weet dat de watertemperatuur de extractiesnelheid beïnvloedt, de vuistregel is hoe heter het water, hoe meer oliën, cafeïne en smaak er uit je gemalen koffiebonen worden ontgrendeld. Koudgezette koffie wordt echter, zoals de naam al aangeeft, gebrouwen met koud water of water op kamertemperatuur.

Dus, om een lang verhaal kort te maken, je hebt meer tijd nodig (tot 24 uur of meer) met de koudbrouwmethode om de goedheid langzaam uit je gemalen koffiebonen te “trekken”.

3. U kunt oude koffiebonen gebruiken om koud te zetten!

Het zetten van koude koffie kost tijd, terwijl gewone warme koffie bijna direct is. De reden hiervoor is dat het hete water helpt om alle oplosbare stoffen uit de gemalen koffie vrij te maken. Bij koud brouwen blijven sommige oliën en smaken echter niet geëxtraheerd vanwege de temperatuur van het gebruikte water.

Het punt dat we hier probeer over te brengen, is dat de versheid van je koffiebonen niet zo belangrijk is als je de methode voor het zetten van koude koffie gebruikt. Je kunt zelfs nog steeds een zoet, rijk smakend cafeïnehoudend koud brouwsel maken met koffiebonen die ouder zijn dan 12 maanden.

Wat zijn de beste koffiebonen om te gebruiken?

Dat is een vraag die wij gemakkelijk kunnen beantwoorden, de koffiebonen van ANNO1616!

Om eerlijk te zijn, er is niet echt een eenvoudig antwoord op welke koffiebonen te gebruiken voor koud gebrouwen koffie, het komt echt neer op de manier van branden.

Voor koud brouwen gaat bijna elk licht tot middelmatig gebrand goed werken, omdat deze lichter gebrande koffiebonen doorgaans de delicate smaken van de koffiebonen behouden en meer cafeïne bevatten. Hoewel lichter gebrand meestal zuurder zijn, helpt het koude brouwproces veel van die zuurgraad te elimineren, terwijl het evenwicht tussen de smaken die in de koffiebonen worden gevonden, wordt behouden.

Nu is het probleem met lichter gebrande koffiebonen dat het veel moeilijker is om alle smaken volledig te extraheren vanwege de minder aangetaste celstructuur. Dus als je een licht gebrande koffieboon voor je koude brouwsel gebruikt, moet je experimenteren en spelen met de extractietijden totdat je de “zoetheid” vindt.

Dat gezegd hebbende, de smaak van koffie is ongelooflijk subjectief, waarbij de ene persoon van een bepaalde smaak geniet, terwijl de andere persoon er een hekel aan heeft. Dus met dat in gedachten, raden wij aan dat je een paar verschillende koffies koopt (licht tot donker). En experimenteer met de verschillende bonen om je favoriete smaak te bepalen!

Go on, don’t be afraid it’s fun to experiment!

19augustus
2019
  • 2.222
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

achttien + 12 =

ANNO1616

NIEUWSBRIEF