ESPRESSO 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het mogelijk om thuis een voortreffelijke espresso te maken zonder een professionele barista-machine. Het is niet nodig om een La Marzocco aan te schaffen. Waarom? Het komt allemaal neer op het begrijpen en beheersen van de variabelen in elke fase van je machine. Je moet blijven oefenen en je voortgang noteren en uiteindelijk word je een echte thuisbarista. ANNO1616 zal hier uiteraard een handje mee helpen door met regelmaat interessante content te delen waardoor onze lezers meer kennis kunnen opdoen. Gezamenlijk met onze lezers starten wij een nieuwe beweging binnen de koffiecultuur! 

In deze post leggen wij uit wat voor ons de belangrijkste aspecten zijn die u moet begrijpen, zodat u thuis een goede espresso shot kunt maken. 

DE KOFFIEMOLEN 

Om kwaliteitskoffie te maken, hebt u een geschikte koffiemolen nodig die een fijne, gelijkmatige maling kan maken. Wat we tegenwoordig (gelukkig) minder tegenkomen is het gebruik van molens die geschikt zijn voor het malen van specerijen. Men gebruikte deze molens zo nu en dan voor het malen van de koffieboon. Deze molens zijn niet geschikt en raden wij dus niet aan om de ideale maalgraad te realiseren. Er zijn verschillende hoogwaardigen koffiemolens die geschikt zijn en een redelijk uniforme maling zullen geven. Bij de aanschaf van een koffiemolen laat je dan ook goed adviseren door een specialist en lees voldoende reviews of eventuele blogs en bekijk ten alle tijden de ervaring van anderen. De gemiddelde koffieliefhebber deelt met regelmaat ervaringen en ideeën. Deze bron van informatie is heel belangrijk om de ideale maler te vinden. Wij van ANNO1616 zijn iedere dag op zoek naar de meest uiteenlopende posts op het gebied van koffie om zo iedere dag weer te leren van de vele koffieliefhebbers. 

TEMPERATUUR STABILITEIT 

Zorg ervoor dat uw machine, filterhouder, bekers, etc. allemaal warm aanvoelen en schoon zijn. Een stabiele temperatuur tussen 90-96 graden is nodig om een aangename espresso te creëren. Als uw machine een temperatuurregelaar heeft, wees niet bang om binnen dit bereik te experimenteren, u zult uiteindelijk tevreden zijn met de resultaten. Als je liefhebber bent van een espresso shot, raden wij aan deze direct na ’t brouwen te nuttigen voor de beste smaaksensatie. 

INSTELLEN VAN DE KOFFIEMOLEN 

Variabelen zoals boonkenmerken, leeftijd en luchtvochtigheid vereisen dat u uw koffiemoleninstellingen bijstelt om ervoor te zorgen dat u die perfecte maling realiseert. Een goed uitgangspunt is om te malen tot een tafelzoutachtige consistentie en van daaruit fijner of grover in te stellen. Voor een espresso shot raden wij en vele andere blogs aan om een zo fijn mogelijk maalgraad te hanteren. Nu hoor ik u zeggen, hoe weet ik of de maalgraad juist is ingesteld met bovenstaande informatie? De juiste instelling van de maalgraad is ook te herkennen aan hoe gelijkmatig de koffie uit de filterdrager stroomt. Als dit heel druppelsgewijs gebeurt, dan is de maling te fijn. Als de koffie te snel door de filter stroomt, dan is de maling te grof. Het instellen van de koffiemolen is niet iets wat je simpelweg door het lezen van een blog kunt realiseren. Het vinden van de perfecte maalgraad kan best tijdrovend zijn, experimenteren met de instellingen van uw koffiemolen is van essentieel belang om de perfecte shot te kunnen realiseren. 

TAMPER 

Het belangrijkste bij het gebruik van een tamper en bijbehorende techniek is dat je consistent bent zodat je een variabele elimineert tijdens het maken van espresso. Zoek naar een methode waarbij u uw eigen lichaamsgewicht gebruikt om consequent elke keer met dezelfde druk te stampen. Verwijder de tamper langzaam na het aanbrengen van kracht (draai om te polijsten als je wilt). U moet een kleine opening hebben tussen de bovenrand van de filter en de maling. Onthoud dat niveau door bijvoorbeeld een goede foto te maken van de filter, om vervolgens die dosis te herhalen. 

EXTRACTIE 

Voor een enkele shot espresso; 30 ml in 22-30 sec. Dit is slechts een richtlijn. Het gaat erom wat er in de beker zit en dat je ervan geniet, maar blijf eerst binnen deze parameters om dat resultaat te bereiken. Een dikke, olieachtige, roodachtige extractie die vaak begint in druppels en verandert in een gelijkmatige stroom is wat u wilt zien. Verschillende variëteiten, roostprofielen, leeftijd enz. Zullen verschillende crema-niveaus produceren, maar een stabiele dikke crema is wat u altijd wilt zien. 

EXTRACTIE-ANALYSE 

De informatie de wij hebben gegeven in deze post, kunt u veelal online terugvinden op verschillende social mediapagina’s en verschillende blogs welke opgericht zijn door de vele koffieliefhebbers! De informatie zal vaak overeenkomen en verschilt absoluut niet heel erg veel van elkaar. De boodschap is dan ook om zoveel mogelijk te proberen en uiteindelijk ook te analyseren. Hier is vaak weinig informatie over te vinden, wij vertellen graag hoe je de beste analyse gemakkelijk zelf kunt doen. 

Als je shot meer dan 25-30 ml in 22 – 30 seconden heeft uitgespoeld, kan het bitter smaken; fijner malen. Als uw extractie nauwelijks druppelde of zwak was (of helemaal niet naar buiten kwam), vermaal dan harder. Een bijna droge, harde “puck” die er helemaal uitkomt en in tweeën schoon kan worden gebroken, is een goed teken van de juiste dosis, stampen en malen. Een lichte afdruk op de puck is een goede indicatie dat het terrein voldoende is uitgebloeid om contact te maken en een gelijkmatige waterverdeling door de puck te bevorderen. Te veel contact, te weinig of niets kan de resultaten negatief beïnvloeden, maar elke machine is anders, dus hou die aantekeningen bij de hand en onthoud dat consistentie u zal helpen bij het oplossen van de variabelen waarnaar u moet letten bij het maken van aanpassingen. 

Experimenteer, geniet en volg ANNO1616 voor meer tips & tricks! 
Eventuele vragen kunnen gesteld worden in een reply op één van onze posts, of door simpelweg het contact formulier in te vullen. 

Be Amazing Today! But first, Coffee. 

16juli
2019
  • 1.409
  • 0
Category: ANNO1616

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tien − 5 =

ANNO1616

NIEUWSBRIEF